A Fővárosi Bíróságon december 22-től január 2-ig tart a téli szünet. Az utolsó munkanap 19-én, a szünet utáni első munkanap január 5-én lesz. Az ítélkezési szünet ideje alatt irodai félfogadás nincs, azonban a postai küldemények átvételét, a gyűjtőládák ürítését és a beadványok lajstromozását biztosítják. A panasznap szintén szünetel.

Az ítélkezési szünetben a nyomozási bírák hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatban a Pesti Központi Kerületi Bíróság tart ügyeletet.

Az öt munkanapon – december 22-én, 23-án, 29-én, 30-án, illetve 31-én – át tartó szünet nem akasztja meg az eljárási határidőket, így például a fellebbezésre vagy a mulasztás miatti igazolási kérelmek benyújtására vonatkozóakat.

A Fővárosi Bíróság Cégbíróságán a következő két hétben is lesz ügyintézés minden munkanapon a szokásos rendben, azaz 8 óra 15 perctől 13 óráig.

A téli ítélkezési szünetben a főváros kerületi bíróságainak épületei egyetlen kivétellel zárva lesznek. Ez idő alatt a beadványokat postai úton, illetve az épületeken elhelyezett gyűjtőládákba dobva lehet továbbítani.

A halaszthatatlan feladatok ellátása érdekében a bírák ügyeletet tartanak. A büntetőbírák például az előzetes letartóztatással vagy a titkosszolgálati eszközök engedélyezésével kapcsolatos teendők zavartalan ellátása érdekében.

Az ítélkezési szünet alatt sor kerülhet még tárgyalásra azokban az esetekben, amelyekben szoros határidőket ír elő a törvény, így például az előállításos, gyorsított eljárásban elbírálandó büntetőügyekben, a polgári ügyek közül a sajtóperekben, a válóperekben, a végrehajtás felfüggesztése miatt indított eljárásokban és a munkaügyi bíróságokon is sztrájkügyekben.