Mádl Ferenc előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta a parlament által nemrégiben megszavazott és politikai kereszttűzbe került, valamint külföldi szervezetek rosszallását is kiváltó PSZÁF-törvényt.

A törvény lehetővé tette volna többek között, hogy a kormánypártok által többször is bírált Szász Károly felügyeleti elnököt elmozdítsák pozíciójából. A jogszabály később kiegészített változata lakosságbarát intézkedéseket is bevezetett volna: lehetőséget teremtett volna az ügyfeleknek, hogy ne ebben a hónapban kelljen utolsó lehetőségként felkeresniük adategyeztetés miatt bankjukat, hanem a jövő év márciusig. A parlament a fidesz a köztársasági elnök döntését követő tizedik percben benyújtott javaslatáról szavaz ma: az egyeztetés három hónappal való meghosszabbításáról. A kormány két további módosítással egészítené ki a javaslatot.

A Lex-Szászként is elhíresült PSZÁF törvényre a hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, hogy a kormány megszüntesse az intézmény eddigi egyszemélyi vezetését és növelje a szervezet hatékonyságát, mások szerint viszont az, hogy a kormány a jelenleginél nagyobb befolyással rendelkezzen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkájára. Szász Károly elnököt ebben az évben számos bírálat érte a koalíció és a kormány részéről, végül októberben a kabinet nem fogadta el az elnök 2002-es beszámolóját, és döntöttek arról, hogy átszervezik a felügyeletet.

A kormány a felügyelet nyilvánvaló átszervezését azzal próbálta tompítani, hogy más változtatásokat is beépített a törvénybe, így például a pénzmosás elleni törvény rendelkezéseit úgy módosította volna, hogy az ügyfeleknek, ne 2003. végig kelljen adategyeztetés miatt felkeresniük számlavezetőjüket, hanem 2004. március 31-ig. Az elhalasztott jogszabály alapján azonban, az eredeti törvény “él tovább”: akik nem tesznek eleget bankjuk adategyeztetési felszólításának, januártól egyetlen átutalást sem indíthatnak számlájukról.

Bővebben:
http://index.hu/…d/pszaf7932/