Az adóhivatal teljesítette feladatát 2003-ban, sőt abból a szempontból sikeresnek is ítélhető a tevékenysége, hogy nehéz körülmények között is teljesíti a költségvetésben előirányzott adóbevételeket – mondta az MTI-nek Király László György, az adóhivatal elnöke a 2003-as évet értékelve.

Az APEH által kezelt államháztartási bevételek, ha nem is a tervezett szerkezetben, de összességében a költségvetésben előirányzottnak megfelelően teljesülnek az idén. Ez nagyságrendileg 5.530 milliárd forint körüli bevételt jelent a költségvetésnek – közölte az adóhivatal első embere.

Az elnöke elmondta: számításaik alapján a személyi jövedelemadó bevételekből a tervezethez képest valamivel kevesebb, míg az általános forgalmi adóból több bevétele lesz a költségvetésnek 2003-ban, ahhoz viszonyítva amennyit az év elején terveztek.

Az adóhivatal éves működésének sikeressége azonban nemcsak a bevételek teljesítésén múlik, hanem azon is, hogy teljesülnek e azok az elképzelések amelyet a szervezet fejlesztése érdekében megfogalmaztak. Ezeket viszont már nehezebb értékelni mint a számok alakulását – tette hozzá Király László György.

Az adóhivatalnál az év elején hirdették meg azt középtávú stratégiai elképzelést, amelyben a hivatal továbbfejlesztésének kulcs kérdéseit, a legfontosabb értékeket fogalmazták meg. Ezek között szerepel az ügyfélközpontú adóigazgatás, az informatikai fejlesztések összehangolt megvalósítása illetve a hivatal saját gazdálkodását mérő pénzügyi monitoring rendszer kiépítése, és az irányítási és értékelési rendszer kialakítására, valamint a szervezet fejlesztése. A különböző programokat eltérő mértékben sikerült megvalósítani – mondta Király László György.

Az elnök hozzátette: a szervezetfejlesztési programban az első lépések megvalósítását összekapcsolták az őszi létszámleépítéssel, ami a központi költségvetési szervezeteket, így az adóhivatalt is érintette. “Ezt azért tudtuk viszonylag rendezett módon végrehajtani, mert volt elképzelés arról, hogy milyen szervezetet akarunk kialakítani” – mondta Király László György.

A középtávú stratégia elemeinek kialakítására 3-4 évet szánnak, amelyek 10-15 évre meghatározzák az adóhivatal arculatát. Ez azért hosszú folyamat mert a gondolkodás módon kell változtatni. Az elnök azt szeretné elérni, hogy adóhivatalnál higgyenek abban, hogy az adózok többsége becsületesen és tisztességesen eleget akar tenni kötelezettségeinek, és ebben a hivatal segíteni akar nekik. Azok akik viszont tudatosan és szándékosan ki akarnak bújni az adófizetési kötelezettségeik alól azok kárára vannak a társadalomnak. Az adóhivatalnak pedig kötelessége velük szemben a törvény teljes szigorával fellépni. Ezek fontos üzenetek a hivatal munkatársai és a társadalom számára is – hangsúlyozta a hivatal vezetője.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…