Középtávon akár egykulcsossá is válhat az szja-tábla, miközben a kedvezmények jelenlegi rendszere leépülhet – ez is egy a formálódó adókoncepció lehetséges elemei közül. A társasági adó néhány éven belül várhatóan 12 százalékra csökken. Az átfogó adóreform érdemben 2005-től kezdődően indulhat be.

Noha komolyan csak az uniós csatlakozást követően lát hozzá a Pénzügyminisztérium az adó- és járulékrendszer átdolgozásához, a megszületendő új koncepciónak már számos elemére vállalt kötelezettséget a kormány, vagy előlegezte meg azt a pénzügyi tárca valamely törvényjavaslat munkaanyagában. A koncepció – amelytől sokan az adóterhelés jelentős csökkentését várják – fő céljának az adózással járó adminisztrációs teher csökkentését tekinti.

Már 2005 elején érzik majd az adózók az úgynevezett adóhatósági adómegállapítás módszerének bevezetését. Ez azt jelenti, hogy a gépjárműadózásban és a személyi jövedelemadóban az APEH „mentesíti” az adózókat az adóbevallások elkészítésével és benyújtásával járó „macera” alól. A rendelkezésére álló adatokból a hivatali rendszer számolná ki az egyes adózók kötelezettségét, amelyet az érintettnek pusztán jóvá kellene hagynia.

Mindeddig ugyanakkor csak a jövő évi adóváltozások leltárát állította össze a PM. A tárca közigazgatási államtitkárának bejelentése szerint az adóreform 2005-ben gyorsulhat fel, mivel az új koncepció főbb elemeit a 2005-ös költségvetési törvénnyel, illetve az adózás rendjéről szóló törvény (artv.) egy év múlva esedékes módosításával szentesítené az Országgyűlés.

Az adózás rendszerének egyszerűsítésére, egy új, egységes koncepcióra azért is szükség van, mert az elmúlt 13 év alatt több mint 50 alkalommal változott meg az artv., így mára a benne foglaltak egyenetlen részletességgel szabályozzák az adózással összefüggő jogokat és kötelezettségeket, valamint az adótechnikai előírásokat.

Bővebben:
http://www.vg.hu/index3.php?…