Belgium egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy engedélyezze az azonos nemű párok számára is a gyermekek örökbefogadását. A parlamentnek a belga kormányzó párt egyik képviselője nyújtotta be erről szóló törvényjavaslatot.

A liberális szabályozás fő támogatója Martine Taelman képviselő, aki szerint “a kutatások azt mutatják nincs különbség a heteroszexuális és a homoszexuális családban felnőtt gyermekek között”. A tervezetet a szocialisták és a zöldek is támogatják, így nagy az esély, hogy az ajánlat nem süllyed el a meg nem szavazott javaslatok irattárában.

A belga kormány az eutanázia, az abortusz és a homoszexuálisok házassága körüli falakat próbálja lebontani. Az országban idén engedélyezték az azonos neműek közötti házasságot, ugyanolyan jogokat biztosítván nekik, mint heteroszexuális társaiknak.

Az Európai Parlament februárban döntött úgy, hogy az azonos nemű házastársak, élettársak ezentúl családtagokat megillető jogokkal rendelkeznek, ami az unió területén belüli letelepedést és lakhatást illeti. A meghatározás szerint az azonos nemű házastársak, a regisztrált partnerek és a házasságon kívül együtt élő partnerek nemtől függetlenül családnak számítanak. A direktíva 2004 júliusában lép életbe.