Kulcsár Attila osztrák védője a magyarországi óvadéki döntéseket követően indítványozta, hogy az exbrókert is helyezzék szabadlábra az itteni határozatok szellemében.

A K&H Equities Rt. volt pénzügyi tanácsadóját azonnal hazaszállíthatnák, amenynyiben hivatalosan bejelentené, hogy kéri kiadatását.

Miután a magyar hatóságok sorozatban helyezték szabadlábra a K&H Equities Rt.-nél történt sikkasztás miatt előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottakat, Kulcsár Attila osztrák védője decemberben óvadéki eljárást kezdeményezett a bécsi bíróságon. Simonfay Géza indítványában arra kéri az első fokon eljáró bíróságot: döntése meghozatalakor vegye figyelembe azt a körülményt, hogy a brókerbotrány terheltjeinek maximum harmincmillió forintot kellett letétbe helyezniük Magyarországon, ami irányadó lehet védencére nézve is. Emlékezetes: a Bécsi Legfelső Tartományi Bíróság júliusban 88,130 millió eurós óvadékot állapított meg Kulcsár szabadlábra helyezésének feltételéül.

Bánáti János, a K&H Bank volt ügyvezető igazgatójának magyarországi ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta: amennyiben Kulcsár hivatalos bejelentést tesz, hogy haza kíván térni, akkor ügyében azonnal megszűnik a kiadatási eljárás, és a gyanúsított Magyarországra szállítható. – Ezt a döntést ügyvédei tanácsainak figyelembevételével neki kell meghoznia – tette hozzá Bánáti.

A tartományi bíróság novemberben jóváhagyta Kulcsár kiadatását, amivel szemben Simonfay fellebbezéssel élt eljárási kifogásokra hivatkozva – jogerős bírói döntés pár hónapon belül várható. Ha a másodfokon eljáró bíróság is a kiadatás mellett dönt, akkor azt az osztrák igazságügyi miniszternek kell jóváhagynia, és csak ezután hozhatják haza a milliárdos sikkasztás egyik koordinátorát.

A Magyar Nemzet információi szerint a nyomozás menetében érdemi változás már csak Kulcsár Attila vallomásától várható, amit ugyanakkor alkotmányos jogával élve meg is tagadhat a volt bróker. Egyes vélemények szerint erre nagy az esély, többek között az ügy politikai szálai miatt. Bánáti János ezzel kapcsolatban határozottan kijelentette: Kulcsár a saját és nem politikai érdekek alapján hozza meg döntését. Egyelőre csak egyetlen olyan gyanúsítottja van a pénzügyi visszaélés-sorozatnak, aki korábban politikai szerepet vállalt: Garamszegi Gábor, az MSZP egykori fővárosi képviselője, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese.