Szeptember óta az Amerikai Lemezkiadók Egyesülete (RIAA) mintegy 400 keresetet nyújtott be zeneletöltők ellen, “égbekiáltó” copyright-sértésnek titulálva az ingyenes letöltéseket és esetenként akár 150.000 dollárt is követelve.

Úgy tűnik, hogy a szekatúra hatásos. A perbe fogottak mintegy fele kb. 5.000 dollárral könnyebben hagyta el a bíróságot, bár vannak olyanok is, akik ellenkeresettel éltek. Egy kutatóintézet 30 napos telefonos mintavétele szerint a december közepével végződő 4 hétben a letöltők aránya 29 százalékról 14 százalékra esett vissza. A tavaszi időszak 35 millió letöltőjével szemben télen csak 18 milliót mért a vizsgálat. A legnagyobb esést a nők, a felsőfokú végzettségűek és a gyerekeiket otthon nevelő szülők körében mérték. A diákoknál és a széles sávot használóknál is jelentős esés volt tapasztalható.

A Kazaa-használók száma 15 százalékkal, a Groksteré 59 százalékkal esett, viszont megnőtt a fizetős szájtok (pl.: Napster) forgalma. Ugyanakkor messze nem teljesült a RIAA minden igénye, mivel bírósági döntés van arról, hogy a szolgáltatók nem kötelesek kiszolgáltatni a zenecserélők neveit.