Egy Európai csoport a világ legnagyobb zeneipari vállalatait idézi a bíróság elé, miután számos vásárló reklamált a másolásvédett CD-k korlátozott lejátszhatósága miatt.

A Hollandiában Test-Aankoop néven ismert érdekvédelmi csoport több mint 200 észrevételt fogadott, melyekben a vásárlók arról panaszkodnak, hogy a legálisan megvásárolt másolásvédett gyári CD-k nem lejátszhatóak autó-, és számítógépes CD-játszókban.

Ám ez csak a panaszok egyik fele, a jogszabályok szerint saját célra készíthető biztonsági másolat, de ez a technológia ezt nem teszi lehetővé. A Test-Aankoop több mint egy tucat példát hoz fel ilyen lemezekre, köztük Shakira “Laundry Service” és a Radiohead “Hail to the Thief'” című CD-it. A peranyagban az EMI, a Universal Music, a Sony Music és a BMG is szerepel, a nagyok közül egyedül a Warner Music neve nem tűnik fel. A másolásvédelmi technológiákat sokan tartják jogilag megalapozatlannak, és természetesen mindegyikük megkerülhető. Az egyik módszer például a CD-ROM sebességét változtatja a számítógépben, olyan tartományok között, mely lehetetlenné teszi az adatátvitelt (pl. 1x-52x), ám ennek egyszerű kivédése egy csak 2x-es sebességre képes ősrégi olvasó használata.