Az Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA) folytatja jogi harcát az illegális zeneletöltések ellen, az amerikai Fellebviteli Bíróság döntése ellenére – jelentette ki Cary Sherman, a Szövetség elnöke. Nyilatkozatában Sherman arra is célzott, hogy ezután még keményebben lépnek fel a fájlcserélők ellen.

December 19-én a District of Columbia Fellebviteli Bíróság úgy határozott, hogy az amerikai törvények szerint a RIAA-nak nincs joga kikérni az internet-szolgáltatóktól a fájlcserélő felhasználók azonosítását lehetővé tevő információkat. A Bíróság döntése felülbírálta egy alacsonyabb szintű bíróság korábbi határozatát, amely szerint a Verizon internet-szolgáltatónak át kellett adnia a kért adatokat a RIAA-nak.

A szervezet elnöke, Cary Sherman írásos nyilatkozatban reagált a döntésre: “ez sajnos azt jelenti, hogy ezután nem értesíthetjük az érintetteket, mielőtt jogi lépéseket kezdeményezünk ellenük, és ezzel kizárjuk a lehetőséget, hogy peren kívüli egyzséget köthessünk velük. A Verizon egyedül felelős az olyan jogi procedúrákért, amelyek kevésbé lesznek tekintettel az illegális tevékenységet folytató felhasználók érdekeire”. Sarah Deutsch, a Verizon alelnöke cáfolta Sherman kijelentését, rámutatva, hogy a cég mindig értesítette azokat az előfizetőit, akikről a RIAA adatokat kért.

Douglas Ginsburg bíró indoklásában hangsúlyozta: “Nem vagyunk közönyösek sem a RIAA aggodalmával szemben a szerzői jogok egyre súlyosabb megsértéseivel kapcsolatban, sem az iránti meggyőződésével szemben, hogy jogi eszközökre van szükség ezen jogok védelmére. Ugyanakkor nem a bíróságok hatásköre átírni a DMCA (Digital Millenium Copyright Act – a digitális szerzői jogok védelméről szóló törvény) paragrafusait, hogy azok megfeleljenek az új és korábban előreláthatatlan internet-architektúrának (a DMCA nem szabályozza a p2p rendszerek működését, mivel a törvény kidolgozása idején ezek még nem léteztek – szerk. megj.). A szerzői jogokkal kapcsolatos ügyeket először a Kongresszusnak kell tárgyalnia.”