Álarcviselés miatt pénzbüntetésre ítéltek Dániában két rendőrt. A vétkesek az Európai Unió vezetőinek 2002 decemberében tartott koppenhágai csúcsértekezlete idején öltöttek álarcot magukra, de csak azért, hogy ne lógjanak ki a hasonlóan álarcos tüntetők sorából.

A dán ügyészség pénteki tájékoztatása szerint a rend két őrét tüntetők megfigyelésére rendelték ki, civil ruhát öltve figyelték a tömeg mozgását, és hogy tevékenységük ne tűnjön fel, álarcot is húztak, hasonlóan a tiltakozó felvonulók közül jó néhányhoz. Az ügyészség viszont úgy vélekedett, hogy az a törvény, amely tiltja bármiféle álcázás – maszk, álarc – viseletét a tüntetések idején, nemcsak a tiltakozókra, de a rendőrökre is vonatkozik. A rendőrök ugyan utasítást kaptak arra, hogy a felvonulókhoz hasonló öltözékben végezzék munkájukat, de ez nem jelentette azt, hogy maszkot viseljenek – érvelt a közvádló. A két rendőrre fejenként 134 euró – mintegy 35 ezer forint – bírságot rótt ki a hatóság.

A koppenhágai rendőrszakszervezet elnöke, Richard Andersen kijelentette, hogy ez a határozat “nagyon kellemetlen”. Andersen szerint nincs mese: “A döntésnek súlyos következményei lehetnek a rendőrök jövőbeli munkájára, hiszen csak feletteseik utasításait teljesítették, ezért megengedhetetlen, hogy bírságot kell fizetniük, amikor csak a munkájukat végezték.”