Kovács Kálmán, az IHM minisztere január 9-én a tárca épületében tartott sajtótájékoztatóján ismertette a minisztérium 2003. évi eredményeit és kitért az idei tárcafeladatokra.

Hangsúlyozta, az elmúlt év folyamán több mint 51%-kal növekedett hazánkban az internet-előfizetők száma, nominálisan is csökkentek (mintegy 3/%-kal) a távközlési tarifák, jelentősen növekedett a lakossági számítógép állomány. Az IHM sikere az EHT és az információs társadalom stratégia megalkotása és elfogadtatása.

2004 a verseny éve lesz a hazai hírközlés és informatika terén, amely a kutatás-fejlesztés hazai kulcsterületének tekintendő. További cél, hogy Magyarország a térség regionális központjává váljon. Nem utolsósorban az idei tervek kiemeltje a hazai tartalomfejlesztések előmozdítása, gyorsítása is, illetve az, hogy megteremtsék a tartalomszolgáltatás központját. Tovább folytatódik a közháló program és az eMagyarország program kidolgozása.

A miniszter utalt rá, hogy a tárca 2004. január 1-jével jogi értelemben átvette a Millenáris Kht-t, ahol most a technikai átvétel zajlik, annak érdekében, hogy “utána ésszerű munkamegosztással minden a helyére kerülhessen”. Az IHM feladata többek között a “Jövőkép” kiállítás és a “Jövő Háza” programok feltételeinek a megteremtése.

Kovács Kálmán kitért arra is, hogy mivel az új elektronikus hírközlési törvény kapcsán maradt egy olyan témakör, a kábelszolgáltatások, amit még nem sikerült liberalizálni, és ami kétharmados parlamenti döntést igényel, január folyamán a tárca benyújtja a kormánynak a decemberben elfogadott és január 1-jével hatályos új törvény módosítását, amely a médiatörvényt is módosítaná, azzal a céllal, hogy az ún. – most már – egyharmados szabályt is eltöröljék, és ezzel a kábelszolgáltatók is lehetőséget kapjanak arra, hogy igazi verseny alakuljon ki.