Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elítélte Törökországot kurd nemzetiségű lakosok házainak szándékos lerombolása miatt, és 210 ezer euró kárpótlás fizetésére kötelezte a török államot.

A kurdok lakóházait még 1993-ban rombolták le török katonák az ország délkeleti Diyarbakir tartományában fekvő Lice városban.

A fegyveres erők abban az évben felgyújtották, összedöntötték több ottani kurd lakos házát és más ingatlanát azzal az ürüggyel, hogy meg akarják védelmezni a várost a törvényen kívül helyezett szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támadásaitól. A tulajdonosok kénytelenek voltak mindenüket elvesztve menekülni, de évekkel később feljelentést tettek a strasbourgi bíróságon.

Az emberi jogi testület most kimondta, hogy Törökország az öt panaszos esetében megsértette az emberi jogok európai egyezményének az embertelen bánásmódot tiltó 3. cikkét és a magántulajdonohoz való jogot védelmező 8. cikkét. Mindezen túl az igazságügyi hatóságok csak azután voltak hajlandók foglalkozni a kárvallottak panaszával, amikor a kurdok már megtették a feljelentést hazájuk ellen Strasbourgban. A bíróság arra kötelezte a török államot, hogy az öt panaszosnak fizessen összesen 210 ezer eurónak megfelelő kárpótlást.