Az Európai Bizottság jövő kedden tartandó ülésén dönt arról, hogy az Európai Bíróság elé viszi-e az EU pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) a stabilitási és növekedési paktum eljárásrendjét érintő döntését – közölték pénteken bizottsági illetékesek.

Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a bizottság ilyen döntést hozzon. A testület ugyanis Solbes tájékoztató feljegyzésének alapján fogja tárgyalni a kérdést, e dokumentum pedig már tekintetbe veszi a bizottság jogi szolgálatának azt az állásfoglalását, amely szerint a tanács döntése ellentétes az alapszerződéssel.

Az Ecofin november 25-én – lényegében politikai megfontolások alapján – döntött arról, hogy Németország és Franciaország esetében felfüggeszti a paktumban előírt eljárásrend alkalmazását. Miután mindkét ország sorozatosan megsértette a paktumnak a túl nagy államháztartási hiányt tiltó rendelkezéseit, az eljárás következő lépéseiben már pénzügyi szankciók kiszabása következett volna. A tanács döntése ettől mentesítette őket.

Solbes már a bizottság e heti ülésén a testület elé terjesztette feljegyzését, de mivel a jogi szolgálat állásfoglalása csak közvetlenül ezt megelőzően készült el, annak érdemi tárgyalására most nem volt lehetőség. A döntés meghozatala így a jövő heti ülésre maradt.

A bizottság ettől teljesen függetlenül, az eddigi gyakorlatnak megfelelően folytatja a tagállamok – köztük a két érintett ország – államháztartási helyzetének megfigyelését. E héten Ausztria és Finnország stabilitási, illetve Dánia és Svédország konvergenciaprogramjáról terjesztette elő jelentését. Franciaország január 28-án, Németország pedig február 18-án kerül sorra – közölte a szóvivő.

Ennek az eljárásnak az alapját pedig továbbra is az alapszerződésben és a paktumban előírt rendelkezések, illetve a bizottság saját gazdasági elemzései képezik – fűzte hozzá. Másrészt a bizottság fenntartja a kezdeményezések megtételéhez fűződő jogát, egyebek között a gazdasági kormányzás erősítésére irányuló javaslatokat illetően is. Végül, a szerződések őreként betöltött szerepéből fakadóan úgy dönthet, hogy az Európai Bíróság elé viszi az Ecofin novemberi döntésének az ügyét – jelentette ki az illetékes.

Ha ez történik, akkor bármilyen döntés születik is, annak kizárólag eljárási tartalma és jelentősége lesz; a bíróságnak semmiképpen nem a vita gazdaságpolitikai oldaláról kell állást foglalnia – mondta.