Az Európai Bizottság megfontolásra érdemesnek tartja azt az elképzelést, amely szerint az EU-ban gyártott termékekre be kellene vezetni a “Made in Europe” címke alkalmazását, egyelőre azonban még minden lehetőség nyitott – közölte hétfőn az intézmény egyik illetékese.

Pascal Lamy külkereskedelmi kérdésekért felelős biztos szóvivője a Financial Times aznapi számában közölt egyik jelentésre reagált, amely szerint a bizottság ilyen lépést tervez, s ez „a hagyományos nemzeti eredetmegjelölések végét jelentheti” az unióban.

A szóvivő szerint a bizottsághoz az utóbbi időben több iparágtól, illetve tagországból – például a textilipartól és Olaszországból – érkeztek az európai eredetmegjelölés bevezetését szorgalmazó kérések és javaslatok.

Brüsszelben ennek alapján már felmérték egy ilyen intézkedés lehetséges előnyeit és hátrányait, s arra a következtetésre jutottak, hogy meghozatala számos előnnyel járhat. Például láthatóbbá tenné az uniót a világpiacokon és hozzájárulna a fogyasztók jobb tájékoztatásához – tette hozzá az illetékes, megjegyezve, hogy a bizottság tisztában van a hátrányokkal, köztük a többletköltségekkel is.

Mindez azonban csak előzetes elemzés volt, konkrét javaslatok egyelőre nincsenek. A bizottság még decemberben előzetes konzultációkat folytatott a tagállamokkal a javaslatról, amelyet ennek alapján most alaposabban is megvizsgál, majd február végén vagy március elején beszámol az eredményekről – közölte Arancha González.

Arra a kérdésre válaszolva, “elég erős márkanév-e” az EU ahhoz, hogy felváltsa az olyanokat, mint a Made in Great Britain, megállapította: ha Olaszország, a maga nagy tekintélynek örvendő Made in Italy címkéjével erőteljesen szorgalmazza az új megjelölés bevezetését, akkor azt legalábbis érdemes fontolóra venni.

A bizottság azonban még semmilyen konkrét megvalósítási lehetőség felé sem hajlik. Egyformán elképzelhetőnek tartja például az új eredetmegjelölés kötelezővé tételét, illetve választható lehetőségként történő alkalmazását. Ez utóbbi esetben az új címke és a hagyományos nemzeti eredetmegjelölések értelemszerűen egymással párhuzamosan létezhetnének. Mindenekelőtt azonban meg kell vizsgálni, mennyire lennének összeegyeztethetőek az ilyen intézkedések a közösségi joggal, illetve a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival. Fontos szempont az is, hogy az európai ipar és fogyasztók is támogatnák-e a meghozatalát – jelentette ki a szóvivő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a különféle “Made in …” címkék használatát szigorúan meg kell különböztetni az egyes termékek védett földrajzi eredetmegjelölésének a rendszerétől, amely ettől teljesen függetlenül létezik és élvez oltalmat a WTO szabályai szerint.