A rendőrség közösség elleni izgatás miatt nyomozást rendelt el, mert a Tilos Rádió előtti vasárnapi tüntetésen elégették Izrael állam zászlaját – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Gergényi Péter.

A budapesti rendőr-főkapitány szerint a helyszínen a rendőrök nem észleltek jogsértést. Jelenleg a fotókon látható személyeket azonosítjuk – mondta a tábornok, aki szerint addig, amíg az utolsó ember nem hagyja el a demonstráció helyszínét, a szervezők felelnek a jogsértésekért. A Btk.-ban létezik a nemzeti jelkép megsértésének tényállása, ez azonban csak akkor alkalmazható, ha a Magyar Köztársaság himnuszára, zászlajára vagy címerére vonatkozóan használ valaki lealacsonyító kifejezést, vagy cselekszik a jelképet egyértelműen sértő módon – hangsúlyozta lapunknak Finszter Géza egyetemi docens, jogász.

Finszter szerint azonban közösség elleni izgatás vagy garázdaság címén eljárás indítható ismeretlen tettesek ellen akkor is, ha nem a magyar nemzeti lobogót sértik meg.

A Tilos Rádió elleni tüntetés szervezői elhatárolják magukat azoktól a „provokátoroktól”, akik izraeli zászlót égettek, valamint összetörték az MTI fotóriporterének fényképezőgépét. Pesti Imre, a Rákosmenti Polgári Körök Egyesületének elnöke lapunknak kifejtette: ő maga nem látta a történteket, rendezőtársaitól értesült róluk. Ezek alapján úgy tudja, hogy egy fiatalember tüzet gyújtott egy újságpapírral, társa pedig benyúlt a kabátja alá és elővett egy zászlót, amit rádobott a lángoló papírhalmazra.

Pesti Imre lapunknak arra a kérdésére, hogy egyetértenek-e Lovas István jobboldali publicista által a tüntetésen meghirdetett „nulla toleranciával”, amit a Magyarországon a kisebbség által szerinte elnyomott többség érdekében kellene alkalmazni, elmondta: Lovas a közpénzekből finanszírozott gyűlöletkeltés ellen szólalt fel.