A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége szerdai közleményében “mélységesen elítélte”, hogy a Tilos Rádió ellen szervezett tüntetés után bántalmazták a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotóriporterét.

Az eseményt a MÚOSZ vezetése azért is sajnálatosnak tartja, mert a fotóst a jelenlévők, közöttük rendőrök szeme láttára támadták meg, továbbá – segélykiáltásai ellenére – két kollégája kivételével senki nem sietett segítségére.

A MÚOSZ elnöksége elhatározta: a média szakmai szervezetei és a jelentősebb sajtóorgánumok vezetőinek bevonásával tárgyalásokat kezdeményez a belügyminiszternél az újságírók védelméről. A testület szerint meg kell vitatni, milyen feltételek esetén számíthatnak a rendkívüli körülmények között dolgozó újságírók a rendőrök védelmére. “Kezdeményezzük, hogy a törvény védelme terjednek ki a munkáját végző újságíróra, mint közfeladatot ellátó személyre” – olvasható a MÚOSZ elnökségi állásfoglalásában.

Vince Mátyás, az MTI elnöke kedden feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetőjénél amiatt, hogy a Tilos Rádió előtti vasárnapi tüntetésen a hírügynökség munkatársát egy ismeretlen bántalmazta és fényképezőgépét megrongálta. A BRFK rongálás miatt még aznap nyomozást rendelt el ismeretlen elkövetővel szemben.

Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese keddi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy a fotóriporter közelében lévő rendőr miért nem intézkedett, azt mondta, hogy “a rendőrség nem észlelt semmilyen rendbontást, sem szabálysértést, sem bűncselekményt, így közte ezt sem”.