Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az elmúlt évben a fővárosban és javult a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítési és nyomozáseredményességi mutatója – mondta a budapesti rendőrfőkapitány szerdán, a fővárosban.

Az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly 1,4 százalékkal csökkent, összesen 105 ezer ilyen esetet regisztráltak. Az ismeretlen tetteses bűncselekmények felderítési aránya a 2002-es 22,6 százalékról 25,1 százalékra javult, a nyomozáseredményességi mutató 32 százalékról 37 százalékra nőtt – közölte Gergényi Péter a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának a Rendőrségi Igazgatási Központban kihelyezett ülésén.

Hozzátette: csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, kiemelkedően, 10 százalékkal kevesebb lopás, 20 százalékkal kevesebb betöréses lopás és 20 százalékkal kevesebb lakásbetörés történt tavaly a fővárosban, mint 2002-ben. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma 30 százalékkal csökkent.

A főkapitány írásos beszámolójából kiolvasható, hogy tavaly 6380 darab, azaz a tavalyelőttinél 15 százalékkal több személygépkocsi-lopás történt a fővárosban és 14 százalékkal nőtt a zseblopások száma. Tavaly 38 ismertté vált emberölés történt a fővárosban, ez 22,6 százalékos növekedés 2003-hoz képest. Legdrasztikusabban – hatvan százalékkal – a gazdasági bűncselekmények száma nőtt: 2003-ban 3223 ilyen eset vált ismertté.

Gergényi Péter beszámolt a bizottság előtt arról, hogy július 1-jei kinevezése óta eltelt fél évben megvalósították az URH-szolgálatot, amelynek eredményeként 30 gépkocsival több járőrözik a főváros utcáin, mint korábban. Felállítottak egy egységet a Belváros, a Keleti és Nyugati pályaudvar, az aluljárók rendjének helyreállítására, az egység sikerén felbuzdulva december 1-jétől a Déli pályaudvar, a Vár, a Citadella és a Moszkva tér felügyeletét is ilyen egység végzi.

A főkapitány eredménynek nevezte: a korábbi 18 százalék helyett az év végén készített közvélemény-kutatás szerint a fővárosiak mintegy 7 százaléka gondolta azt, hogy korruptak a budapesti rendőrök.

Megjegyezte, a rendőrség adósság nélkül, nullszaldósan zárta az évet, bár az első félévben hiány halmozódott fel. Szavai szerint megszüntették a főkapitányságon a felesleges vezetői szinteket, a “látható rendőrség” érdekében 581 fővel megerősítették a végrehajtó állományt, visszaállították a gyermek- és ifjúságvédelmi osztályt és újra dolgozik a célkörözési alosztályt.