A francia miniszterelnök szerdán jogszerűnek nevezte az EU-tagállamok gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) azt a tavaly novemberi döntését, amellyel gyakorlatilag felfüggesztette a stabilitási és növekedési paktum alkalmazását.

A tanács ezért nyugodtan várja az Európai Bíróság ez ügyben hozandó döntését – tette hozzá Jean-Pierre Raffarin, miután megbeszélést folytatott Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével.

A bizottság kedden Strasbourgban tartott ülésén határozott úgy, hogy a luxemburgi bíróságon támadja meg az Ecofin november 25-i ülésén elfogadott döntést.

A Raffarinnel tartott találkozó után Prodi megismételte, hogy az ügy bíróság elé vitele “fájdalmas”, de szükséges döntés volt a bizottság részéről. Mint mondta, alaposan átgondolta a helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a bizottságnak nem maradt más választása. Ha ugyanis nem kezdeményez bírósági eljárást, mostantól bármikor előfordulhatott volna, hogy a miniszterek tanácsa megkerüli a közösen elfogadott szabályokat.

Prodi nem értett egyet azzal a véleménnyel, amely szerint döntésével a bizottság politikai válság kirobbantásának kockázatát vállalta. Szerinte nem lesz ilyen válság, mert az unióban érvényesülnek bizonyos szabályok, és minden intézménynek megvan a maga szerepe. A bizottság szerepkörének pedig e szabályok betartatása is részét képezi.