A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a tevékenységi és működési szabályok megsértése miatt ötszázezer forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Rt.-re és felszólította, hogy elektronikus adatszolgáltatása mindenkor teljes körűen feleljen meg a jogszabályi előírásoknak.

A felügyelet 2003. szeptember 17. és október 15. között célvizsgálatot folytatott a banknál annak megállapítására, hogy a társaság 2003. augusztus 29-én megfelelő adatokat szerepeltetett-e a felügyeletnek megküldött, az értékpapír fedezettséget részletező táblában, ugyanis a bank korábbi átfogó helyszíni vizsgálata során ezzel kapcsolatban szabálytalanságot tárt fel.

A PSZÁF a bank adatszolgáltatásának off-site figyelemmel kísérése során megállapította, hogy a kimutatott és elismert eltérések továbbra sem jelennek meg a felügyeletnek naponta megküldött értékpapír fedezettségi jelentésben. A felügyelet ezért célvizsgálatot rendelt el, amelynek során megállapította, hogy az OTP Bank nem a rendelkezésére álló bizonylatok és analitikus nyilvántartás alapján viszi be az adatokat vagyis továbbra sem a rendelet szerint teljesíti az adatszolgáltatást. A feltárt hiba a felügyeleti határozat szerint nem egyedi, hanem rendszerszerű hiányosság. A bírság mértékét a felügyelet a jogszabálysértések súlyának és jellegének figyelembevételével, a kiszabható keret alsó harmadában, a megjelölt legkisebb kiszabható bírságösszeghez közelítő mértékben állapította meg.