Nincs joga eltanácsolni a Károli Gáspár Református egyetemnek azt az ötödéves hallgatót, aki elismerte, hogy homoszexuális. Az esélyegyenlőségi miniszter az RTL-KLUB Híradónak elmondta, hogy a diszkrimináció tilalma az egyházi iskolákra is vonatkozik.

Így az eltanácsolt hallgatónak joga van ahhoz, hogy elvégezze az egyetemet – ott, ahol elkezdte.

A Károli egyetem azt követően távolította el az intézményből az ötödéves hallgatót, hogy nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát. Az egyetem arra hivatkozik, hogy hitélettel összefüggő tevékenységet az egyház nézetei szerint nem tölthet be meleg ember. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter nem ért egyet ezzel az állásponttal.

“Az oktatás nem hitéleti tevékenység. Tehát a diplomáig el kell jutni mindenkinek, aki egyetemen tanul. Akkor is, ha meleg, akkor is, ha nem.”

Az esélyegyenlőségi miniszter a jövő héten találkozik az egyetem vezetőivel, de az egyházak, az állami, a civil- és a jogvédő szervezetek képviselőit is várja egy kerekasztal-beszélgetésre.
A tárca nélküli miniszter közbenjárására a Debreceni Egyetem a szükséges különbözeti vizsgák letétele után átvenné az eltanácsolt ötödéves hallgatót. A kizárt egyetemista azonban nem akarja Debrecenben folytatni tanulmányait, ragaszkodik jogaihoz, és a Károli Gáspár Református egyetemen szeretne diplomázni.

A 24 éves, mozgás- és beszédsérült fiú édesapja a jogellenesnek tartott eljárás miatt bírósághoz fordult. Az eljárás befejezéséig pedig nem akarnak nyilatkozni.