Tudatosan felépítettnek nevezte a Tilos Rádió elleni január 11-i tüntetésen a zászlóégetéskor történteket Bárándy Péter igazságügy-miniszter hétfőn reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában. Az ügyet nem lehet kiragadni abból a miliőből, melyben megtörtént – hangsúlyozta a zászló elégetése kapcsán a miniszter.

A miniszter úgy vélekedett: ha valaki “csak úgy” eléget valahol egy zászlót, akkor az valószínűleg rongálás, és a garázdaság határait semmi esetre sem lépi át. Ha egy zászlót viszont úgy égetnek el, hogy az beágyazott egy olyan környezetbe, amelyben a gyűlöletkeltés már jelen van, akkor az mintegy az egész magatartássor koronája, és ez másfajta megítélés lehetőségét is felveti – mondta Bárándy Péter.

A zászlóégetés “bizonyos körülmények között alkalmas lehet arra, hogy másokban ilyen aljas indulatot keltsen, vagy pedig a már meglévő ilyen indulatot átalakítsa cselekvéssé, vagy a cselekvés veszélyét idézze föl” – tette hozzá az igazságügy-miniszter.

Bárándy Péter szerint “önmagában egy textília elégetése ugyanúgy nem minősíthető, mint egy-egy szónak a használata”. Ha viszont megfelelő szavak használata mellett történik a megfelelő felségjelű textília megsemmisítése, akkor ez alkalmas lehet aljas indulat kiváltására.

Január 11-én a Rákosmenti Polgári Körök tüntetést szervezett a Tilos Rádió budapesti stúdiójánál. A demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték. Az adó egyik műsorvezetője szenteste azt mondta: “kiirtanám az összes keresztényt”. A műsorvezetőt azonnal eltávolították a rádióból, mely elhatárolódott kijelentésétől. A január 11-i tüntetés végén egy kis csoport elégetett egy izraeli zászlót.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter a műsorvezető kijelentése kapcsán a Nap-keltében úgy fogalmazott, hogy az “egy részeg ember visszataszító handabandázása volt”. Megítélése szerint egy hallhatóan részeg embertől származó “undorító kijelentés” nem igazán alkalmas arra, hogy gyűlöletkeltőnek lehessen minősíteni.