Az APEH-hez beérkező kiemelt adóbevallásokat a NetLock elektronikus hitelesítés-szolgáltató látja el időbélyegzővel – jelentette be a társaság. Az időbélyegzéssel elektronikus dokumentumok, fájlok meghatározott időpontbani létezése bizonyítható.

Az adókötelezettségnek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz elektronikus aláírás alkalmazásával történő teljesítésének szabályairól szóló rendelet értelmében az APEH elektronikus aláírást követel meg az adóbevallás elektronikus úton történő benyújtásához, illetve azt időbélyegzővel látja el. Jelenleg az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adók tekintetében a KAIG 500 legnagyobb adózója, 2004. február elejétől fogva pedig a 3 ezer legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózó elektronikus úton, elektronikus aláírás alkalmazásával teljesíti adóbevallását.

A beérkező adóbevallások időbélyegzővel való ellátásához az APEH Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyegzés szolgáltatóját a NetLock Kft-t választotta – áll a társaság közleményében. Az időbélyegzés szolgáltatás keretében így a cég rendel hiteles időt az elektronikusan benyújtott adóbevallások dokumentumaihoz. Az időbélyegző tartalmazza, ezáltal bizonyítja az adóbevallás benyújtásának, illetve az adatszolgáltatás teljesítésének időpontját és így igazolja, hogy a dokumentum a bélyegzés időpontjában már létezett.

A technológia jellegéből adódóan a független időbélyegzés szolgáltatók (jelen esetben a NetLock) az időbélyegzés során kizárólag egy, az időbélyegzett dokumentumról készült olyan lenyomattal dolgozik, amelyből az eredeti dokumentum sem teljesen, sem pedig részlegesen nem állítható vissza. Ezáltal biztosított, hogy a dokumentum (adóbevallás) tartalmát a szolgáltató ne ismerhesse meg. Az időbélyegzés során a független időbélyegzés szolgáltató a hozzá megküldött fenti lenyomathoz két független atomórától származó időből számított referenciaidőt rendel, majd ezt saját elektronikus aláírásával hitelesítve küldi vissza az adóhivatalnak.

Bővebben:
http://www.origo.hu/…elyegzo.html