A Malévnak jóval nagyobb figyelmet kell fordítania a légiutasok hozzájárulásának megszerzésére és tájékoztatására annak kapcsán, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében az adataikat továbbítják az Egyesült Államoknak – állapította meg az adatvédelmi biztos vizsgálata.

Az Egyesült Államokba utazók adatainak Amerikába továbbítása kapcsán Péterfalvi Attila felkérte a Malév Rt. elnök-vezérigazgatóját, hogy a légitársaság fordítson nagyobb figyelmet az érintettek hozzájárulásának megszerzésére és tájékoztatására – közölte az adatvédelmi biztos irodája az ombudsmani vizsgálat befejeztével.

Péterfalvi Attila magánszemélyek panaszai alapján az elmúlt év elején indított vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy a magyar légitársaság az utasokra és azok okmányaira vonatkozó adatokat – a terrorizmus elleni küzdelem jegyében – kiküldi az Amerikai Egyesült Államokba a beutazás előtt. Az ombudsman azt vizsgálta, hogy az utasok adatainak továbbítása során miként érvényesülnek a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi törvény rendelkezései.

Péterfalvi Attila keddi közleményében kitért arra, hogy munkatársai az elmúlt év során helyszíni vizsgálatot is végeztek a Malév Rt.-nél, s ő maga írásban is kért információkat. Az ombudsman állásfoglalása szerint az érintetteket tájékoztatni kell az adattovábbítás valamennyi lényeges körülményéről. Az adatvédelmi biztos felsorolása szerint “a továbbítandó adatok köre, az adattovábbítás célja, az adatkezelő személye az Amerikai Egyesült Államokban, felelőse, székhelye, az adatkezelés időtartama, az érintettek jogainak érvényesíthetősége” tartozik e tárgykörbe.

A 2004. január 20-án kiadott közlemény szövege:

Közlemény

a Malév Rt. utasai személyes adatainak továbbításával kapcsolatban

Állampolgári beadvány alapján 2003. év elején vizsgálatot indítottam a Malév Rt. utasai személyes adatainak – a terrorizmus elleni küzdelem jegyében – az Amerikai Egyesült Államokba történő továbbításával kapcsolatban, mely vizsgálatot állásfoglalás kibocsátásával zártam le. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy miként érvényesülnek az utasok adatainak továbbítása során a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései. Munkatársaim az elmúlt év során helyszíni vizsgálatot is folytattak a Malév Rt-nél, továbbá írásban is kértem tájékoztatást.

2004. január 16-án kelt állásfoglalásomban felkértem a Malév Rt. elnök-vezérigazgatóját, hogy a Malév Rt. fordítson nagyobb figyelmet az érintettek hozzájárulásának megszerzésére és tájékoztatására. Az adattovábbítást nem törvény írja elő, ezért az adattovábbítás csak az érintettek kifejezett és tájékozott hozzájárulásán alapulhat. Az érintetteket tájékoztatni kell az adattovábbítás valamennyi lényeges körülményéről: a továbbítandó adatok köre, az adattovábbítás célja, az adatkezelő személye az Amerikai Egyesült Államokban, felelőse, székhelye, az adatkezelés időtartama, az érintett jogainak érvényesíthetősége.

Az állásfoglalás teljes szövege a www.obh.hu címen, az adatvédelmi biztos lapján az aktuális információk között, az állásfoglalásoknál olvasható.

Budapest, 2004. január 20.

Dr. Péterfalvi Attila