A Fővárosi Ítélőtábla mintegy 155 millió forintos jogerős kártérítés megfizetésére kötelezte a Matáv Rt.-t a Vodafone Magyarország számára – közölte a mobilcég az MTI-vel.

A közlemény szerint a Vodafone azért indított pert a Matávval szemben, mert megszegte az 1999-ben kötött hálózati szerződést. A Matáv ugyanis a megállapodásban foglaltakkal szemben nem szedte be a Vivenditől – jelenleg Invitel -, a Hungaroteltől és az Emiteltől a Vodafone által jogszerűen megállapított mobil végződtetési díjakat.
A közlemény szerint a Fővárosi Ítélőtábla mindenben osztotta a Vodafone álláspontját és a Matáv-ot a végződtetési díj kártérítésként történő megfizetésére kötelezte.

Ezzel a Vodafone szempontjából végérvényesen és megnyugtatóan lezárult a Vivendi – Invitel -, a Hungarotel és az Emitel díjfizetés-megtagadásával kapcsolatos 2001. óta zajló jogvita – áll a közleményben.

A Matáv elfogadja az ítéletet, azt azonban, hogy mit és hogyan lép, csak akkor határozza el, ha már látja annak írásbeli indoklását – mondta a Matáv illetékese az MTI érdeklődésére.
Hozzátette: bonyolítja a helyzetet, hogy nem a Matáv tartozik a Vodafone-nak, hanem azok a helyi koncessziós telefontársaságok, amelyektől a végződtetési díjat nem kapta meg a távközlési szolgáltató.
A Matáv illetékese kijelentette: a tranzitszolgáltatások végződtetési díját természetesen be akarják hajtani a szóban forgó szolgáltatóktól, s remélik, hogy a bírósági ítélet indoklása iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy ezt miképpen tehetik meg.