A belügyminiszter az uniós csatlakozással indokolta kedden Budapesten újságírók előtt azt a döntését, hogy átalakítja a határőrség szervezetét, vagyis a határőrizeti és a határforgalmi egységek összevonásával Határrendészeti Kirendeltség néven egy új intézmény jön létre.

Mint mondta, eddig a zöld határ őrzését és a határátlépés ellenőrzését nem ugyanazok végezték, a jövőben viszont a határőrizettel foglalkozók is beoszthatók lesznek határforgalmi munkára, és ugyanígy fordítva.

Lamperth Mónika közölte, a csatlakozás évében fokozott felelősség hárul a Magyar Köztársaságra, hiszen az EU tagjaként már nemcsak a magyar, de az unióban élő emberek biztonságát is védenie kell. – Kulcskérdés, hogyan készül a magyar határőrség az uniós csatlakozásra, ezért hasonlóan a rendőrséghez, miniszteri utasítást adok ki – közölte, és emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság hasonló szervezeti korszerűsítését is.

Közölte, hogy a korszerűsítés során csökkenteni fogják a vezetői szintek számát, és egy a jelenleginél rugalmasabban reagáló, a komplex feladatok ellátására alkalmas szervezetet alakítanak ki.

Kitért arra is, hogy mindez nem jár majd létszámleépítéssel, a megnövekedett uniós feladatok várhatóan inkább újabb szakemberek felvételét igénylik.

Elmondta, a hatékonyabb munka érdekében új területi kirendeltségeket is létrehoznak majd, az elképzeléseket előterjesztésben ismertetik az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságával február 15-éig.

A belügyminiszter szólt arról, a határőrségen egy integrált vezetési központot hoznak létre azzal a céllal, hogy az illegális migrációval szemben hatékonyabban tudjanak fellépni a hatóságok”, így a határőrség mellett a bevándorlási és állampolgársági hivatal és a rendőrség. Az integrált vezetői központ vezetője a határőrség rendészeti főigazgatója lesz – közölte a belügyminiszter.