Letöltendő szabadságvesztésre ítélte Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztőjét a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében – tudatta az MTI-vel a magánvádas eljárást rágalmazás miatt megindító Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő.

Bencsik András és vádlott-társa fellebbez az ítélet ellen, így a büntetőügy másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd.

Mécs Imre azért kezdeményezte a magánvádas büntető eljárást, mert 1957-es gyanúsítotti vallomását közölte a Magyar Demokrata 2001. november 15-i számában, és kommentárjában azt fűzte hozzá: nem kis részben Mécs Imre vallomásának köszönhetően akasztottak fel négy embert. A Mécs Imre elleni büntető eljárást az 1956-os forradalomban történtek miatt indították meg a hatóságok államellenes összeesküvés címén.

A PKKB nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt Bencsik Andrást tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre, Bertók László Attila újságírót pedig nyolc hónap két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán kihirdetett elsőfokú határozatában.

A bíróság a büntetőperben beszerezte a fél évszázaddal ezelőtti periratokat, és abból megállapította, hogy az akkori eljárásban utoljára Mécs Imrét tartóztatták le, és a vallomásában szereplő információkról már korábban is tudomást szereztek a hatóságok, főként a többi gyanúsított nyilatkozataiból. Tehát Mécs Imre abban az eljárásban semmi újat nem mondott a rendőröknek.

A bíróság nagy súlyt tulajdonított annak, hogy valakit a nagy nyilvánosság előtt azzal vádoltak meg: vallomásával mások halálát okozta.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…