A legnagyobb amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA a napokban újabb félezer bírósági keresetet nyújtott be illegális fájlcserélők ellen. A már szinte megszokottnak tekinthető esemény különlegessége azonban az, hogy az érdekvédelmi szövetség ezúttal nem konkrét felhasználókat, hanem gyakorlatilag IP-címeket jelölt meg “vádlottként”.

A RIAA azért kényszerült erre a furcsa és eddig szokatlan eljárásra, mert egy decemberi bírósági döntés értelmében már nem kényszerítheti az Internet-szolgáltató cégeket ügyfeleik adatainak kiadására a bírósági eljárás lefolytatása előtt. Így a szövetség a jövőben kénytelen lesz mindössze az IP címek megadásával büntetőeljárást kezdeményezni, amelynek keretén belül majd az eljáró bíró dönthet a virtuális hálózati címek mögötti felhasználók identitásának megállapításáról – egyenként.

A RIAA bejelentése szerint egyébként a mostani 532 pert a jövőben rendszeres jelleggel hasonló mennyiségek fogják követni. “Egyértelmű az üzenetünk az illegális fájlcserélők számára – folyamatosan perelni tudjuk és fogjuk is azokat, akik illegálisan terjesztenek jogvédett zenéket”, mondta Cary Sherman, a RIAA elnöke.

A piaci elemzők szerint egyébként a múlt őszi jelentős visszaesést követően mára ismét emelkedni kezdett a fájlcserélőket használók száma.