A spanyol kormány kész a kompromisszumra az európai alkotmány ügyében – jelentette ki a spanyol külügyminiszter. Tavaly decemberben Spanyolország és Lengyelország elutasító álláspontja hiúsította meg a leendő európai alkotmányról szóló megegyezést az EU brüsszeli csúcsértekezletén.

Ana Palacio, a spanyol diplomácia vezetője csütörtökön este Dublinban találkozott az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Írország külügyminiszterével. A találkozót követően Ana Palacio azt hangsúlyozta, hogy a spanyol kormány kész a kompromisszumra az európai alkotmány ügyében, de az alkotmányos szerződésről a 25 tagú uniónak kell döntenie.

Az ír külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően Ana Palacio úgy fogalmazott, hogy Madrid prioritásként kezeli a megegyezés elérését, mivel véleménye szerint az európai alkotmány ad majd választ az európai állampolgárok aggodalmaira, egyebek között az illegális bevándorlás miatti félelmekre. Kifejtette, az alkotmány kérdésében Spanyolország további tárgyalásokat folytat majd a tagállamokkal, s reméli, hogy lesz elegendő politikai akarat a megoldáshoz.