Bírósághoz fordult hétfőn a Tilos Rádiót működtető alapítvány, azt kérve, függesszék fel az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azon határozatának végrehajtását, amely 30 napra megvonta a médium műsorszolgáltatási jogosultságát. A Jobbik azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze az adó műsorszolgáltatási szerződésének felbontására az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT)

A Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke a múlt héten közölte az MTI-vel, hogy – az ORTT szerdai határozatának megfelelően – szombaton 0 órától megkezdik az adás szüneteltetését, de a bíróságon megtámadják a döntést. “Számítottunk a szigorú döntésre, a rádió felfogásával is megegyezik ez, de a kiszabott büntetést aránytalannak és igazságtalanak érezzük” – hangsúlyozta akkor Csabai Gábor.

A Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát – egyes decemberi műsoraiban elhangzott keresztényellenes kijelentések miatt – harminc napra függesztette fel az ORTT. A médiumot emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából. Alkalmazták a médiatörvény azon – testületi tagok által többször is “utolsó figyelmeztetésként” említett – kitételét, amely szerint a testület “írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést, és felhívja a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértéstől”.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) a Fővárosi Bíróságon hétfőn megtámadta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát felfüggesztő médiahatósági határozatot; a szervezet azt kérte a bíróságtól, kötelezze az adó műsorszolgáltatási szerződésének felbontására az ORTT-t – tájékoztatta Papp Dániel, a Jobbik médiapolitikai kabinetvezetője az MTI-t.

A Jobbik az ügy érintettjeként fordult bírósághoz – jelentette ki Papp Dániel. Magyarázatként hozzátette: az adó ORTT által szankcionált adásainak egyike a szervezet által köztereken állított keresztekkel volt kapcsolatos, míg a szenteste elhangzottakat a párt médiafigyelő szolgálata vette észre.