Az EU-ban a múlt év végére 50 százalék fölé emelkedett a kéretlen üzenetek (“spam”) aránya az elektronikus levelezésben, ezért az Európai Bizottság kedden új javaslatokat jelentett be a jelenség elleni erélyesebb fellépésre.

Az unióban már 2002 júliusában jóváhagyták a nem kívánt üzenetek terjesztését betiltó irányelvet, amelyet a tagállamoknak legkésőbb tavaly október 31-ig kellett átültetniuk nemzeti jogszabályaikba.

Erkki Liikanen, a bizottság ipari és informatikai kérdésekért felelős tagja szerint azonban a jogi szabályozás önmagában nem fogja megfékezni ennek a módszernek az alkalmazását. További lépésekre van szükség, amelyek megtételében a bizottság a tagállamok intézkedései mellett számít az érintett vállalatok által kidolgozandó megoldásokra, a felhasználókra és a nemzetközi együttműködésre.

A kéretlen elektronikus levelek több okból is ártalmasak: zavarják az internetes szolgáltatások felhasználóit, megtévesztik a fogyasztókat, többletköltségeket jelentenek a vállalatok számára, és gyengítik az e-kereskedelem hatékony működéséhez szükséges bizalmat – emlékeztet a javaslatokról kiadott közleményében a bizottság.

Kezdeményezi ezért, hogy az illetékes hatóságok kapjanak olyan vizsgálati és intézkedési jogosítványokat, amelyek birtokában azonosíthatják a kéretlen üzenetek küldőit, és eljárást indíthatnak ellenük. Szükségesnek tartja továbbá, hogy a marketingben általános érvényű szabályként követeljék meg annak az elvnek az alkalmazását, amely szerint a felhasználók csak kifejezett kérésük vagy előzetes beleegyezésük alapján (“opt-in”) kaphatnak elektronikus üzeneteket. Felhívja a figyelmet arra, hogy a felhasználókat is tájékoztatni kell a kéretlen levelek elkerülésének módjairól.