Hosszú évekig tartó vizsgálódás és többszöri halasztás után az Európai Bizottság döntést hozott a Microsoft ellen indított antitröszt perben. A kedden nyilvánosságra hozott ítéletben a redmondi szoftverkonszernt bűnösnek találta a monopol helyzettel történő visszaélés vádjában.

Az indoklás szerint a Microsoft a versenytörvényekkel ellentétes módon járt el, amikor megtagadta versenytársaitól a PC-k mintegy 95 százalékán futó, és így gyakorlatilag monopol helyzetet élvező Windows operációs rendszere kódjához és kritikus csatolófelületeihez történő hozzáférést.

Ezen kívül a redmondi céget az uniós bizottság Media Player nevű lejátszójával kapcsolatosan is elmarasztalta, mert véleményük szerint azt az operációs rendszerbe csomagolásával előnyhöz juttatta más, rivális termékekkel – mint például a RealNetworks Real Playere – szemben.

A bizottság ezért ítéletében a Windows kódjának megnyitását és egy Media Player nélküli változatának javasolta a cég számára.

A Microsoftot a kritikán kívül pénzbüntetéssel is illeti majd a bizottság, aminek mértékét azonban csak az ítélet végleges szavazása után, valamikor március-április környékén állapítják majd meg.