Lezárult az Országos Rendőr-főkapitányság belső vizsgálata, amelyet a Tilos Rádió előtti tüntetésen történtek miatt kezdeményezett az országos rendőrfőkapitány – tájékoztatta az MTI-t az ORFK szóvivője. Garamvölgyi László nem kívánt tájékoztatást adni a vizsgálat konkrét eredményeiről, de annyit közölt: a vizsgálat hiányosságokat is feltárt. Kozák László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a Tilos Rádió előtti tüntetés kapcsán két belső vizsgálatot is indított a rendőrség: a BRFK a bántalmazott MTI-s fotóriporterrel kapcsolatosan vizsgálódik, míg az ORFK a rendőri szakszerűséget, a szakmai munkát értékeli.

“Vége van a vizsgálatnak, erről készült egy jelentés, de a vizsgálat megállapításaival kapcsolatban még nem született vezetői döntés” – közölte Garamvölgyi László, hozzátéve, hogy a vizsgálat hiányosságokat is feltárt. Elmondta: napokon belül vezetői döntés várható arról, hogy indítanak-e valaki ellen eljárást a rendőrségen belül. A szóvivő nem kívánt tájékoztatást adni a vizsgálat konkrét eredményeiről. Kozák László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a Tilos Rádió előtti tüntetés kapcsán két belső vizsgálatot is indított a rendőrség: a BRFK a bántalmazott MTI-s fotóriporterrel kapcsolatosan vizsgálódik, míg az ORFK a rendőri szakszerűséget, a szakmai munkát értékeli.

Az alezredes a BRFK vizsgálatáról nem kívánt nyilatkozni, mert mint elmondta, az még nem fejeződött be, határideje az államigazgatási eljárás keretében harminc nap, de amennyiben a vizsgálat nem hozza meg az eredményét, még további harminc nappal hosszabbíthatják meg. A Magyar Távirati Iroda (MTI) elnöke január 13-án tett feljelentést a BRFK vezetőjénél, miután a Tilos Rádió előtti demonstráción a hírügynökség munkatársát egy ismeretlen bántalmazta és fényképezőgépét megrongálta.

A Népszabadság című napilap hétfői értesülései szerint az ORFK belső vizsgálatában a jelentés készítői számos szabálytalanságot találtak a rendezvény rendőrségi biztosításának előkészítésében és végrehajtásában, s a szakmai értékelés szerint nem tartották be a vonatkozó utasításokat, valamint kimutatható a személyi felelősség is. A lap információi szerint a két rendőri szerv által indított vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményre jutottak, mert míg az ORFK-nál született jelentésből kiderül, a rendőrök látták a zászlóégetést, addig a BRFK illetékese a napilapnak úgy nyilatkozott, az eddig meghallgatott rendőrök vallomásai inkább azt támasztják alá, nem látták az izraeli zászló elégetését.

A cikk írója szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal időben figyelmeztette az ORFK-t arra, hogy a Tilos Rádió előtti tüntetésen szélsőséges csoportok is részt vesznek majd, a rendőrség szerint azonban az irat nem tartalmazott konkrét információkat. A Rákosmente Polgári Körök Egyesülése szervezésében január 11-én 3-4 ezer ember tüntetett a Tilos Rádió épülete előtt. A demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték, mivel a rádió december 24-i adásában az egyik műsorvezető azt mondta: “kiirtanám az összes keresztényt”. A demonstrálók egy csoportja a helyszínen elégetett egy izraeli zászlót.