Az önkormányzatok EU-jogharmonizációs feladataihoz, az uniós pályázatok igénybevételéhez nyújt segítséget a Belügyminisztérium (BM) Önkormányzati Információs Központjának honlapja – közölte az információs központ vezetője pénteken, Budapesten.

A BM honlapjáról elérhető portál tájékoztat az Európai Unióval és Európa Tanáccsal kapcsolatos alapvető tudnivalókról, mintarendeletek, módszertani segédeszközök és szakmai anyagok közzétételével segítséget nyújt az önkormányzatoknak a jogharmonizációhoz – mondta sajtótájékoztatóján Orova Márta.

Hozzátette: megtalálható az oldalon a közösségi jogszabályok adatbázisa, és az is, hogy egy adott jogszabály milyen kötelezettséget ró a helyi önkormányzatokra. Az Igazságügyi Minisztérium honlapjára való átjárással pedig elérhető és letölthető maga a jogszabály is.

A pályázati oldalakon a legfrissebb uniós pályázati kiírásokról értesülhetnek az érdeklődők, de találhatnak mintaként szolgáló, önkormányzatok által készített és sikeresnek bizonyult pályázatokat is – mondta.

Közölte: az EU-val, a helyi önkormányzatok feladataival, az önkormányzati rendszer reformjával kapcsolatos tanulmányok is elérhetők a honlapon, de a honlap közvetlen elérést is biztosít a brüsszeli híreket tartalmazó BruxInfo portálhoz, amelyhez a közvetlen hozzáférést a BM finanszírozza.

A nemzetközi önkormányzati partnerkereső menüsor alatt megtalálható szolgáltatás lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak arra, hogy partnereket találjanak az uniós tagállamokban, elősegítve ezzel a közös pályázás, szakmai kapcsolatok kialakítását – tájékoztatott az információs központ vezetője.

A központhoz érkezett gyakran feltett kérdésekre adott válaszokat külön menüben találhatják meg az érdeklődők, elérhető minden olyan jogharmonizációs, pályázati információs kérdésre adott válasz, amely segíti az önkormányzatok munkáját.

Orova Márta elmondta: 2500 önkormányzat rendelkezik internetes elérhetőséggel a több mint 3000-ből.