Fővárosi ombudsmani posztot hoz létre és antidiszkriminációs rendeletet alkot az önkormányzat a veszélyeztetett társadalmi csoportok befogadására – közölte a főpolgármester kedden, Budapesten; a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció úgy látja, az új rendelet és a biztos kinevezése nem oldja meg a fővárosi szegények problémáit.

“Helyi antidiszkriminációs rendelet megalkotását határoztuk el, célunk az élet minden területén a hátrányos megkülönböztetés visszaszorítása, az esélyegyenlőség megteremtése, az egyenlő bánásmód elvének megvalósítása” – mondta sajtótájékoztatóján Demszky Gábor, miután megbeszélést folytatott Göncz Kingával, a szociális tárca államtitkárával. Önkormányzati biztosi posztot hoznak létre, hogy végrehajtható programról legyen szó, amelynek működését az emberek is ellenőrizni tudják – mondta a főpolgármester. A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció vezetője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: “új biztos kinevezése és egy antidiszkriminációs rendelet nem oldja meg a fővárosi szegények problémáit”.

Kupper András hozzáteszi: “a főpolgármester nem vesz tudomást a szegény emberekről: a közműdíjakat jelentősen megemelte, a parlamentben ülő párttársaival a kedvezményes lakáshitel-rendszert tönkretette, lezüllesztette a budapesti egészségügyet, megszüntette a 300 millió forintos önkormányzati szolidaritási alapot, 2003-ban egy fillért sem költött a fogyatékosok közlekedésének megsegítésére”. “Demszky Gábor főpolgármester a pr-eseményeken virít, a problémák felsorolásánál lapít” – zárja közleményét a frakcióvezető. Demszky Gábor közölte: az önkormányzati biztoshoz bárki fordulhat, aki szabálysértést, tisztességtelen eljárást, hátrányos megkülönböztetést tapasztal. Kérdésre válaszolva a főpolgármester elmondta: még nincs jelölt a fővárosi ombudsmani posztra, a választást az említett rendeletben szabályozzák.

Göncz Kinga és Demszky Gábor arról a szociális programról egyeztetett, melynek elkészítéséről a kormány december 18-án írt alá egyezményt az EU-hoz csatlakozó országok képviselőivel. A memorandumban az országok kötelezettséget vállaltak saját, a társadalmi befogadásról szóló program megalkotására. “Ez a memorandum a szegénység és diszkrimináció, a kirekesztettség elleni küzdelem erősítéséről szól, arról hogy ezek az országok elkötelezik magukat (…) a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok befogadása érdekében” – mondta a főpolgármester. Közölte: az önkormányzat elkészíti az országos program fővárosi, nagyvárosi fejezetét, melyben kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élők és a nők helyzetére, valamint a foglalkoztatottság elősegítésére.

Göncz Kinga elmondta: az EU-ban egyre több szó esik a szociális Európáról, “arról, hogy a gazdasági fejlődésnek az is feltétele, hogy a szociális kérdésekre elég figyelem jusson”, és hogy azokkal is törődjenek, akik rosszabb helyzetben vannak. “A szociális Európa felértékelődőben van” – hívta fel a figyelmet. Közölte: a társadalmi kirekesztődés visszaszorítása érdekében született memorandum integrált keretét adhatja az oktatásügyi, foglalkoztatási, szociális programoknak. Július végéig – várhatóan a fővárossal szoros együttműködésben – készítik el az akciótervet és állítják össze a konkrét antidiszkriminációs feladatokat – mondta az államtitkár.