A felnőtt roma vádlottak a magyaroknál nagyobb számban kapnak szabadságvesztést, a roma származás meghatározó szerepet játszik az előállításoknál, még inkább az igazoltatásoknál – többek között ez derül ki a Magyar Helsinki Bizottságnak a büntetőeljárásokat etnikai szempontból vizsgáló kutatásából.

Bírók és ügyészek vitatják a felmérés megállapításait.

A Magyar Helsinki Bizottság három bűncselekménytípusban (lopás vétsége, lopás bűntette, rablási ügyek) 1147 büntetőügyet elemzett 1998 és 2002 között. A kutatás eredményei szerint a meggyanúsításkor a tettenérés sokkal jelentősebb faktor a nem romák esetén, mint a romák eljárásba vonásakor.

Az igazoltatások kapcsán szintén nagy eltéréseket állapított meg a vizsgálat: a biztosan romák (a kutatásban külön problémát okozott a vádlottak etnikai hovatartozásának megállapítása) 19 százalékkal gyakrabban kerültek ily módon a hatóságok látókörébe, mint a biztosan nem romák. Ez az eredmény annyira hatékonynak mutatja a nagyvárosi igazoltatást, hogy a kutatók bizonyosra veszik: a bűnüldöző szervek érdekeivel szöges ellentétben állna kevésbé etnikai alapú szűrőrendszer alkalmazása.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…