Teljesen ellentmondó értesülések láttak napvilágot a hétvégi brit sajtóban arról, hogy végül korlátozza-e a brit kormány az új EU-tagállamokból érkező munkavállalók jogait; a The Times szerint nem, a The Guardian szerint viszont igen.

Ez utóbbi lap hétvégi kiadása “a kormányon belüli egyezkedéseket közelről követő” forrásra hivatkozva azt írta: Tony Blair kormányfő úgy döntött, hogy a kelet-európai csatlakozó országok polgárainak a bővítés után is munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk, ha Nagy-Britanniában akarnak dolgozni.

A munkavállalási engedéllyel bíró kelet-európai EU-polgárok azonban jogosultak lennének az összes többi, Nagy-Britanniában dolgozó EU-polgárt megillető jóléti juttatásokra – áll a vezető baloldali brit lap hétvégi értesülésében.

A cikk szerint a kormány olyan megoldást keres, amely nem ütközik az uniós előírásokba.

A brit kormányfő, akire a konzervatív ellenzék és a bulvársajtó rendkívüli nyomást gyakorol szigorítások bevezetése végett, a múlt héten meglehetősen homályosan megfogalmazott utalásokat tett arra, hogy az unióhoz májusban csatlakozó országok munkavállalóit esetleg korlátozni fogják a jóléti juttatások igénybe vételében, sőt már feltételes módban beszélt a szabad munkavállalási jog korábban megígért biztosításáról is.

A The Times, ugyancsak kormányforrásokból származó értesüléseket idézve azonban a hétvégén azt írta: a kormányon belül felülkerekedett a David Blunkett belügyminiszter által képviselt álláspont, amely szerint a csatlakozó országok polgárainak mindenféle külön megszorítás nélkül kell biztosítani a munkavállalást.

Az MTI kérdésére az ügyben elsősorban illetékes londoni munka- és nyugdíjügyi tárca szóvivője a minap azt mondta: a brit kormány továbbra is várja azokat, akik dolgozni akarnak, és ezzel hozzájárulnak a brit gazdaság fejlődéséhez, de “meg kell állítani azokat, akik csak a (brit) szociális ellátórendszert akarják kihasználni”.

A The Times értesülése szerint a kormány egyik terve az volt, hogy az új tagállamokból érkezők elől két évig terjedő időszakra elzárja a szociális juttatásokat, de az EU-bizottság figyelmeztette Londont arra, hogy ez a megoldás diszkriminatív jellege miatt törvénysértő lenne.

Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-tagállam, amely a május 1-jei bővítés első pillanatától korlátozás nélkül megnyitja munkaerőpiacát az új tagországok előtt.