Nincs szükség idősügyi törvény megalkotására – közölte az igazságügy-miniszter a Nyugdíjasok Országos Képviselete hétfői, budapesti fórumán.

“Az idős korosztályról is, csakúgy mint a többiekről, mindenütt gondoskodni kell, minden különböző jogterületen” – mondta Bárándy Péter. Hozzátette: az egész területet egy ilyen jogszabállyal lefedni nem lenne helyes, esetleg egy olyan országgyűlési határozat adhatna iránymutatást a jogalkotónak, amely “összefoglalja azokat az értékeket, amelyeket nem szabad megsérteni”.

Bárándy Péter szólt arról is, hogy az időskorúak jogbiztonságát garantáló jogi szabályozásra sincs szükség, “hiszen a jogbiztonság, a jogállamiságnak az egyik legfőbb pillére”, s a jogállamiság követelményeivel ellentétes lenne nemre, fajra, vagy akár életkorra való tekintettel különbséget tenni az emberek között.

Kitért rá: a nyugdíjas korral együtt jár az “anyagi lehetőségek hirtelen csökkenése”, és másfajta jogi technikákkal kell törekedni ennek kiküszöbölésére.

Példaként említette az ingyenes jogi segítségnyújtást a rászorulók számára, amelyet már a permegelőző, vagy perelkerülő szakaszban is igénybe lehet venni, és amelyben a visszajelzések szerint sok ügyvéd is részt kíván venni.