A kettős állampolgárság esetleges bevezetésének lehetőségeiről, feltételeiről folytatódnak a szakértői tárgyalások a Külügyminisztérium és a vajdasági magyar szervezetek között, de egyelőre nem tudni, mikor üléseznek legközelebb – mondta a tárca szóvivője keddi budapesti tájékoztatóján, az MTI kérdésére.

“Kovács László külügyminiszter és Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke múlt pénteki budapesti megbeszélésén egyetértett abban, a következő szakértői fordulókon arra kell a hangsúlyt helyezni, hogy tisztázzák: milyen állampolgársággal járó jogokra és kötelezettségekre gondolnak a vajdasági magyar szervezetek” – jelentette ki Tóth Tamás. Hozzátette: azt is figyelembe kell venni, melyek a magyar állam teherbíróképességének határai ebben a kérdésben.

A szóvivő elmondta: a Külügyminisztériumban elkészült egy összehasonlító tanulmány arról, hogy mi az Európai Unió tagországai, illetve a Kárpát-medencei államok gyakorlata a kettős állampolgárság kérdésében. “Ezt a munkadokumentumot, ami reményeink szerint segítheti a szakértői konzultációsorozat munkáját, valamennyi érintett vajdasági magyar szervezetnek átadtuk” – fejtette ki Tóth Tamás. Azzal kapcsolatban, hogy valóban elnapolják-e a Magyar Állandó Értekezlet ülésének összehívását, a szóvivő emlékeztetett arra: a Máért összehívása a Határon Túli Magyarok Hivatalának feladata.