A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a hamisítások miatt az illetékbélyeg megszüntetését javasolja a kormányzatnak. A Pénzügyminisztérium már vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne részben kiváltani ezt a fizetőeszközt. A teljes megszüntetést azonban nem tartják szükségesnek.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat már évekkel ezelőtt javaslatot tett az illetékbélyeg kiváltására. Az 1998 előtt forgalomban volt bélyegeket is nagy mennyiségben hamisították – mondta Hetesy Zsolt, a szolgálat főigazgatója. Akkor biztonságosabbakra cserélték a bélyegeket.

Tavaly azonban Pécsett, majd Budapesten és az északi megyékben is nagy tömegben kerültek elő hamisítványok. Ezek egy forrásból származnak és nagyon jó minőségűek. A főigazgató szerint ránézésre szinte ki sem szűrhetőek, felismerésükhöz szakember kell.

Hetesy Zsolt elmondta: míg egy bankjegyre több tucat biztonsági elem is felvihető, a bélyeg védelmi jegyei méretükben és minőségükben is korlátozottak, holott ez ugyanannyit ér, mint egy bakjegy, vagyis mindig is megéri majd hamisítani, mivel mindig is gyengébb lesz a védelme.

Hetesy Zsolt szerint az illetékbélyeg kiváltására megoldás lehet a készpénzes befizetés, vagy megfelelő informatikai ellenőrzés mellett a postai csekk, később a bankkártya felhasználása. A megfelelő megoldások kidolgozásáig sem szabad tétlenkedni, javítani kell a bélyegek minőségén biztonsági szempontból – tette hozzá a főigazgató.

Az illetékbélyeg-hamisítások miatt szükségessé vált korrekciók egy részét már elvégezte a kormányzat, és számos intézkedés van folyamatban – mondta Kónya László, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese. Az idén a posta már nem, s az illetékhivatal is csak szigorú ellenőrzés után cseréli vissza a fel nem használt bélyegeket – tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium és a gyártó, illetve a posta egyeztetnek arról, hogy milyen új biztonsági elemekkel lássák el a bélyegeket, amelyek már most is, akárcsak a bankjegyek, metszett mélynyomással készülnek. Az új biztonsági elemek szemmel jól láthatóak lesznek. “Így a laikusok is könnyebben felismerhetik a hamisítványt” – fűzte hozzá.

A pénzügyi tárca vizsgálja azt is, hogy milyen esetekben róható le az illeték elektronikus fizetéssel, ami fokozatosan teret nyerhet az elektronikus ügyintézés fejlődésével. Elképzelhető például, hogy a jövőben az okmányirodai illetékeket már ezen a módon is teljesíthetik az állampolgárok – közölte a főosztályvezető-helyettes.

Szólt arról is, a PM egyeztet a tárcák és az érintettek bevonásával arról, hogy a bíróságokon tegyék lehetővé az eljárási illetékek pénzben vagy átutalással történő teljesítését. Ez már azért is nagy lépés lenne, mert a napvilágra került hamisítások olyan csalásokhoz kapcsolódtak, amelyek nagy összegű eljárási illeték befizetéséhez, illetve visszaigényléséhez kapcsolódtak.

A PM illetékese elmondta, hogy évente mintegy 30 milliárd forintnyi illetékbélyeg fogy. Ehhez képest a felderített csalások értéke százmilliós nagyságrendű, azaz nem nevezhető hatalmasnak. Ugyanakkor az illetékfizetés lehetősége az állampolgárok számára is kényelmes. Ezért sem indokolt a rendszer gyors, illetve teljes megszüntetése – tette hozzá a főosztályvezető.