Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Alkotmányban deklarált egészséges környezethez való jog sérelmének gyanúja miatt vizsgálatot indított a Mecsek-hegység legmagasabb csúcsán, a Zengőn tervezett NATO-radarállomás megépítése tárgyában. Lenkovics Barnabás információi szerint “(…) a tervezett létesítmény kivitelezése a honos élővilág károsodását okozhatja, védett és fokozottan védett növények élőhelyei kerülhetnek veszélybe a beruházás kapcsán” – indokolta az országgyűlési biztos a döntését kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ombusman meg kívánja vizsgálni, “fennáll-e annak a veszélye, hogy a beruházást motiváló katonai érdekek miatt pótolhatatlan természeti értékek pusztulnak el vagy sérülnek meg, illetve milyen megoldással érhető el a két érdek összhangba hozása.”

Lenkovics Barnabás emlékeztet arra, az Alkotmánybíróság több, természetvédelmet érintő határozatában is kifejtette, hogy az élő természet védelmének eddig elért szintje nem csökkenthető, s ettől a követelménytől csak kényszerítő szükségesség esetén lehet eltérni. “Fontos ezért annak vizsgálata, hogy a tervezett beruházás valóban elkerülhetetlen-e, egyedüli lehetséges helyszín-e a Zengő, megóvható-e a biológiai sokféleség és a jövő generációk ehhez fűződő érdeke, amelyek védelmére a Magyar Köztársaság ugyanúgy nemzetközi kötelezettséget vállalt, mint a katonai védelmi együttműködésre” – olvasható a dokumentumban. Lenkovics Barnabás az ügyben a belügyminiszter, a honvédelmi és a környezetvédelmi miniszter állásfoglalását, illetve vizsgálatát kérte.

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben tervezett NATO-radarállomás építése heves tüntetéseket váltott ki a természetvédők részéről. A beruházás megindulásához szükséges fakitermelési munkálatokat a múlt hét szerda óta magyar környezetvédők és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái akadályozták, fákhoz láncolták-bilincselték magukat. Az ominózus állami terület kezelőjének, a Mecseki Erdészeti Rt.-nek február 15-ig volt engedélye fakitermelésre a katonai fejlesztéshez szükséges 0,2 hektár területen. A tervezett munkálatokat csak október közepétől folytathatják. A környezetvédők a határidő lejárta után is őrszolgálatot tartanak.