Bevált a személyi jövedelemadó törvénynek az a szakasza, amely lehetővé teszi az egy plusz egy százalékos felajánlást a civil szervezeteknek és az egyházaknak; évről évre nagyobb számban élnek a lehetőséggel az adófizetők – jelentette ki Halász János országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

“A múlt évben csaknem 22 ezer civil szervezet kapott támogatást, amelyeknek összesen 6,2 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők” – közölte sajtótájékoztatóján Halász János, aki az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottságának tagja.

Az ellenzéki politikus elmondta: hasonló módon folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik az egyházak javára tesznek felajánlást. Tavaly 3,8 milliárd forintot kaphattak az egyházak ilyen címen. A civil szervezetek 37,8 százaléka 10 és 100 ezer forint közötti, 43 százaléka pedig 100 ezer és egymillió forint közötti támogatást kapott – mondta Halász János.

A fideszes politikus ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az idén már nem lesz lehetőségük az adófizetőknek egy százalékot felajánlani könyvtáraknak, levéltáraknak, múzeumoknak és művelődési intézményeknek. “Ezt a lehetőséget ugyanis az említett szervezetektől elvette a kormány, illetve a parlamenti többség, s az ellenzéki képviselők módosító javaslataira pedig nemet mondtak” – fűzte hozzá.

Utalt arra, hogy tavaly 67 millió forintot kaphattak a művelődési intézmények, amelyeknek összesen 14 ezer adófizető tett felajánlást. “Sajnálatos módon ezt az összeget semmilyen formában nem pótolja a költségvetés” – mondta.