Az írásszakértő szerint Bitvai Miklósnak semmi köze azokhoz az iratokhoz, melyek miatt sikkasztással gyanúsítják a brókerbotrányban – mondta el az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK Rt.) korábbi vezérigazgatójának ügyvédje újságíróknak hétfőn a bíróságon. “Ha kizáró bizonyíték születik, akkor ügyfelem vonatkozásában a nyomozást meg kellene szüntetni, de nincsenek illúzióim. Várunk az ügyészségre” – mondta Jován László ügyvéd, Bitvai Miklós védője, aki a Bácskai-perre érkezett a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsának Fő utcai épületébe.

A gyanú szerint Bitvai Miklós hamis iratok, a K&H brókercégének, a K&H Equitiesnek szóló megbízások kiállításával követte el a terhére rótt sikkasztást. Jován László ezzel kapcsolatban újságíróknak elmondta, hogy még decemberben megszületett az az írásszakértői vélemény, mely szerint ügyfelének semmi köze az említett iratokhoz, az azokon szereplő kézjegy nem tőle származik. “Álláspontunk szerint ezzel Bitvai Miklós vonatkozásában az alapos gyanú megdőlt” – jegyezte meg az ügyvéd. Az ÁAK Rt. egykori vezérigazgatója a Kulcsár Attila, Rejtő E. Tibor K&H Bank-elnök és társai ellen folyó nyomozás során volt előzetes letartóztatásban, majd óvadék ellenében megszüntették fogva tartását és jelenleg házi őrizetben van. Bitvai Miklóst a Kulcsár Attilával összefüggésben bűnpártolással vádolt Bácskai János dandártábornok, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatójának büntetőperében idézték tanúnak hétfőre. Ám Bitvai Miklós helyett csak az ügyvédje, Jován László jelent meg a bíróságon.

A tárgyalóteremben Jován László elmondta: ügyfele távolmaradásának oka részben az, hogy házi őrizetben van, részben, hogy folyamatos orvosi kezelés alatt áll, részben pedig, hogy a másik eljárás gyanúsítottjaként sértené érdekeit, ha a folyamatban lévő büntetőperben tanúként hallgatnák meg. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa mindezek alapján mellőzte Bitvai Miklós tanúkénti meghallgatását a Bácskai-perben. A hétfői tárgyaláson tanúként hallgatták meg Tóth Róbertet, aki tavaly februártól a kereskedelmi üzletágat vezette a K&H Equitiesnél. A tanú Kulcsár Attilával folytatott telefonbeszélgetéseinek lehallgatási jegyzőkönyve kapcsán elmondta: Csuka Lászlótól, a brókercég korábbi vezérigazgatójától azt hallotta, hogy a bank belső ellenőrzése manipulálhatja az iratokat, Kulcsár Attila pedig elmondása szerint attól tartott, hogy bizonyos iratok Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke kezébe kerülnek és ezt a bróker szerette volna megakadályozni.

Tóth Róbert – Kulcsár Attila más kollégáihoz hasonlóan – elmondta, hogy a bróker “szeretett nagyot mondani”, továbbá, hogy nem látta át a pénzintézeti ügyvitelt, a banki folyamatokat. Időnként “Attila azt sem tudta, mit beszél” – fogalmazott a tanú. Tóth Róbert megjegyezte: egy ízben, amikor az ÁAK-val kapcsolatos szerződéseket kérte egyik kollégájától, az visszakérdezett, “melyiket, az eredetit vagy a hamisat?” A hétfői tárgyalásra idézték meg Kodela Lászlót, a MeH helyettes államtitkárát, aki azonban erre a napra kimentette magát és kedden teszi meg tanúvallomását. Kedden hallgatja meg a bíróság Lamperth Mónika belügyminisztert, s az iratismertetést követően tartják meg a perbeszédeket. Az azt követő, pénteki tárgyaláson várhatóan kihirdeti elsőfokú ítéletét Bácskai János büntetőperében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.