A rendőrök állóképességét évente kötelező felmérni, de sokszor vélhetően hamis adatok kerülnek a tesztlapokra. A parancsnokok becslése szerint saját beosztottaiknak alig a fele felel meg az előírásoknak, a fizikailag jobban igénybe vett egységeknél az arány tíz százalék körüli – írja a Magyar Hírlap.

A fizikailag alkalmatlanoktól meg kellene válnia a rendőrségnek, de az elmúlt években alig volt rá példa, hogy bárkit áthelyeztek vagy leszereltek volna fizikai állóképességének gyengesége miatt. Mindez azt feltételezi, hogy tömegesen valótlan adatok kerülnek a tesztlapra. Akadt olyan vezető, aki nem titkolta: saját emberei végzik a felméréseket, akiket nem azzal a feladattal küld ki, hogy megtizedelje az állományt – írja a Magyar Hírlap. A teszteléssel mérik, hogy fél perc alatt hány fekvőtámaszt és hány felülést végez az illető. Emellett négy gyakorlat közül – fekve nyomás, helyből távolugrás, 4×10 méteres “ingafutás”, függeszkedés – mindenki kettőt választhat.

A hivatalos összesítések szerint 2003-ban 25282 rendőr jelent meg az ellenőrzéseken, közülük százötvenen nem teljesítették az előírt szinteket. Hoffmann Géza alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Kiképző Központjának szakirányító feladatokat ellátó főelőadója egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a tesztelést irányító tisztek munkájában találni hibákat. Találkozott olyan esettel, amikor két tiszt másfél óra alatt kétszáz kollégáját vizsgáztatta, ami fizikai képtelenség.