Az Európai Unió hétfőtől kereskedelmi szankciókat léptet életbe amerikai termékek széles körére, a mezőgazdasági termékektől a nukleáris reaktorok alkatrészéig bezárólag – jelentette be csütörtökön késő este az Egyesült Államokban tartózkodó Pascal Lamy, az EU kereskedelmi főmegbízottja.

Lamy azzal indokolta a döntést, hogy az amerikai kongresszus nem helyezte hatályon kívül az amerikai exportáló cégeknek nyújtott adókedvezményt, amit a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is elítélt. Az EU illetékese azt mondta, hogy az intézkedés mindaddig életben marad, amíg a kongresszus fenntartja az adókedvezményt.

Lamy szerint bizonytalan, hogy a kongresszus mikor változtatja meg álláspontját ebben a kérdésben, de mint hangsúlyozta: minél előbb annál jobb az amerikai-EU kapcsolatok szempontjából. A szankció életbe lépésének napján az EU 5 százalékos vámot vet ki több mint 4 milliárd dollárnyi, Európába irányuló amerikai termékre.

A vám mértéke havonta 1 százalékkal nő mindaddig, amíg el nem éri a 17 százalékot. Lamy rámutatott arra, hogy a szankciós intézkedést azon a napon megszüntetik, amikor a kongresszus törli az EU által is vitatott adókedvezményt.