Sok igazság van a jelentésben – összegezte Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság elnöke a magyarországi emberi jogi helyzetről az amerikai külügyminisztérium éves jelentésében foglaltakról a véleményét az MTI kérdésére pénteken.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében a problémák között sorolta fel, hogy jelentések érkeztek rendőri túlkapásokról, s megállapította, továbbra is jelen van az antiszemitizmus, a faji megkülönböztetés, és súlyos problémát jelent a romákkal szembeni társadalmi diszkrimináció. Gondnak nevezi a jelentés az embercsempészetet is.

“Vannak rendőri túlkapások” – mondta Kőszeg Ferenc, a a Helsinki Bizottság elnöke. Kifejtette: a bizottság tavaly ősszel végzett egy vizsgálatot különböző rendőrségi fogdákban és börtönökben, és különösen sokan számoltak be arról, hogy az elfogás, letartóztatás során, illetve a kihallgatáskor fizikai erőszakot, bántalmazást alkalmaztak velük szemben. Ez valamivel nagyobb számban – de nem kizárólag – a romákat érinti – fűzte hozzá. Ugyanakkor “meglepő tapasztalatnak” nevezte, hogy sok külföldi esik a túlkapások áldozatául.

Kőszeg Ferenc az antiszemitizmust szerteágazó dolognak tartotta, de ennek részleteire nem tért ki. Közölte viszont: helytelenítik és elítélik az akár a jobboldali, akár a szélsőjobboldali tüntetések esetében előforduló indokolatlan erőszakot is. Erre példaként említette a Lelkiismeret ,88 csoportnak a miniszterelnök háza elé tervezett tüntetését, melynek megtiltását – hivatkozással a közlekedés akadályozására – semmiképpen nem tartotta Kőszeg Ferenc elfogadhatónak.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/cikk/15812/