Több órás vita után sem jutottak előbbre az iraki ideiglenes kormányzótanács tagjai pénteken az arab ország új, ideiglenes alkotmányának kidolgozása terén.

Az új alaptörvény kidolgozása sürgető feladat lenne, hiszen az Irakot megszállva tartó Egyesült Államok által a hatalom június végi átadására kidolgozott terv szombatig jelölte ki ennek határidejét. A kormányzótanács azonban az új alkotmánynak eddig csak egy kis részéről jutott egyetértésre.

A pénteki tárgyalások a résztvevők közlése szerint azután rekedtek meg, hogy érvénytelenítették a tanács egy korábbi rendeletét, amely az iszlám jogot engedte volna érvényre jutni a házasságkötés, a válás és az öröklés terén. A testület síita tagjai tiltakozásuk jeleként egy időre kivonultak az ülésről, többen viszont arra figyelmeztettek, hogy az iszlám jog érvényesülése hátrányos helyzetbe sodorhatja a nőket.

A további tárgyalásokat is visszavetheti, hogy az iraki lakosság 60 százalékát kitevő síiták biztosítani kívánják: az iszlám előírások váljanak a jogalkotás forrásává, ha nem is az egyedüli, de legalább a fő forrásává. A megbeszélések megrekedésével fenyegetnek az ország északi részében élő kurdok autonómiatörekvései is, amelyek a tanács arab tagjainak az ellenállásába ütköznek.