Az Oktatási Minisztérium örömmel fogadja, hogy a Magyar Rektori Konferenciának és a Főiskolai Rektorok Konferenciájának egyhangú támogatása után a Felsőoktatási Tudományos Tanács is egyetértett a Magyar Universitas Programmal és az új felsőoktatási törvény koncepciójával.

Az oktatási miniszter felkérte a szakmai szervezetet – csakúgy, mint korábban a Magyar Rektori Konferenciát, illetőleg a Főiskolai Rektorok Konferenciáját -, hogy a koncepció elfogadása után elinduló kodifikálási munkába delegáljanak szakértőket. A felkérést a Felsőoktatási Tudományos Tanács is elfogadta.

A kodifikálási munka után a Parlament elé kerülő jogszabály lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatás képes legyen a mennyiségi növekedést és a minőségi elvárásokat összehangolni, a hallgatóknak hatékony, piacképes tudást biztosítani, a nemzetgazdaság számára versenyképes munkaerőt képezni. Az irányítási rendszer és a finanszírozás átalakításával, a többciklusú képzés bevezetésével az új törvény hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatás sikeresen csatlakozzon az Európai Felsőoktatási Térhez.