Bűncselekmény hiányában felmentették azt a három kommandós rendőrt, akik verekedés miatt álltak a bíróság elé a fővárosban – jelenti a HavariaPress.

Az elsőrendű vádlott főhadnagy 2000. július 21-én nyilvános helyen, a kispesti Europarknál fogott el egy orosz állampolgárt. A vád szerint azonban a kommandós akció keretében indokolatlanul leütötte, majd nyakon rúgta a férfit. Ugyanez a rendőr 2000 október 20-án egy kőbányai pizzériában is hasonló akció keretében fogott el több rendbontót. Egy harmadik esetben a három rendőr közös akcióban, egy magánlakáson fogott el egy férfit, a vádirat szerint azonban mindhárman bántalmazták áldozatukat. Velük szemben emiatt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt emeltek vádat.

A Fővárosi Bíróság kedden meghozott ítéletével mindhárom rendőrt felmentette a velük szemben emelt vádak alól, mivel úgy találták, hogy együkük sem követett el bűncselekményt. A bírák korábban megtekintették a kommandós akciókról készült videofelvételeket, és több, a kommandós technikákban járatos rendőrt is meghallgattak. A gyakorlatilag szakértői minőségben meghallgatott rendőrök megerősítették, hogy a vádlottak az akciók során elfogadható láb- és kéztechnikákat alkalmaztak. Sőt, még a meghallgatott sértettek többsége is jogszerűnek ítélte meg a perbe fogott kommandósok intézkedését. A felmentő ítélet azonban még nem jogerős, mivel az ügyész súlyosbításért fellebbezett.