A Fidesz várhatóan 250 tagú parlamentet javasol a Szili Katalin házelnök által korábban összehívott mai egyeztetésen, az MSZP 290-ben állapítaná meg a képviselői helyek számát. A tanácskozáson szóba kerül a köztársasági elnök közvetlen választása is.

A mai eseménytől függetlenül, tegnap három fiatal demokrata képviselő határozattervezetet terjesztett az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága elé, felszólítva a kormányt, hogy június 30-ig dolgozza ki 220 és 250 közötti mandátumszámos parlamenthez szükséges törvénymódosításokat. A bizottság az előterjesztést általános vitára alkalmasnak találta.

A mai egyeztetésen a Fidesz olyan javaslattal áll elő, amely a jelenlegi választási rendszert gyakorlatilag érintetlenül hagyja: úgy csökkentenék a képviselők számát, hogy az egyéni választókerületekben, illetve a területi és az országos listákról is arányosan kevesebb mandátumot osztanának ki.

Az MSZP a választási rendszer egészét is érintő tervezetet visz az egyeztetésre: a már 2001-ben kidolgozott koncepció szerint a 290 képviselő fele egyéni választókerületekben, fele pedig a területi listákról szerezhetne mandátumot, s a választás szemben a jelenlegi kétfordulós rendszerrel, egyfordulós lenne. Wiener György képviselő kérdésünkre elmondta: ha a Fidesz felvetését fogadnák el, számításaik szerint a rendszer a jelenleginél is aránytalanabbá válnék, míg a szocialisták javaslatának elfogadása esetén csökkenne is a szavazatok és a mandátumok megoszlása között eddig tapasztalt különbség. A megtakarítást nemcsak a képviselői helyek számának csökkentése jelentene, hanem a második forduló elmaradása is – ez egymilliárdot meghaladó összeg.

Bővebben:
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?…