Magyarország május 1-i uniós csatlakozásával változnak egyes áfa szabályok. A változások abból következnek, hogy az Európai Unió hozzáadott érték alapú forgalmi adó rendszerének általános szabályait összefoglaló 77/388. (EGK), ún. 6-os irányelv érinti a hazai áfa-szabályozást is. A változások az általános forgalmi adó törvény egyes részterületein jelentkeznek.

Az állampolgárokat érintő leglényegesebb változások:

Természetes személyek 2004. május 1-je után főszabályként a termék vásárlási helye szerinti adómértéket fizetik meg. Utána a termék szabadon mozoghat a tagállamok határai között, további adó- és vámteher nélkül. Az Unión kívüli területről érkező importra, oda irányuló exportra, valamint az utasforgalomra a jelenlegi szabályok lényegében változatlan formában maradnak fenn. Természetesen továbbra is vásárolhat adómentesen – nem helyben fogyasztásra szánt árut – a repülőtéri vámmentes üzletekben (tax free shop) az az uniós állampolgár, aki beszállókártyával igazolja, hogy az EU területén kívülre kíván utazni. Az igazolás a beszállókártya számának dokumentálása alapján, illetve átszálló utasok esetében a repülőjegy másolatával történik, hiszen ez igazolja az EU területének elhagyását.

A regisztrációs adó bevezetésén túl speciális szabályok vonatkoznak a személygépkocsi Közösség területéről történő beszerzésére is. Május 1-jétől eltérően kezelendő az új közlekedési eszköz és a használt közlekedési eszköz beszerzése. Személygépkocsi esetében új közlekedési eszköznek minősül az a jármű, amely a vevő által történt megszerzésének időpontjáig legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első külföldi forgalomba helyezéstől számítva a megszerzés időpontjáig legfeljebb 6 hónap telt el. Ez esetben nem a termék vásárlásának helye szerinti adómértéket, hanem mindig a hazai adómértéket kell megfizetni a vevőnek. A gépjármű forgalomba helyezéséhez szükséges adóigazolást tehát csak akkor kapja meg a tulajdonos magánszemély, ha a regisztrációs adón túl a vámhatóság által kivetett áfát is megfizeti. Használt autók esetében a vásárlás helye szerinti áfával kell számolni. (Használt az autó akkor, ha a vásárláskor a kilométeróra többet mutat, mint 6000 futott km, és első forgalomba helyezése óta 6 hónapnál több idő telt el.)

A csatlakozást követően megszűnik a tagországokban lakóhellyel rendelkező külföldi utasok részére nyújtható áfa-visszatérítés is. Ezután tehát nincs lehetőség arra, hogy a magyar állampolgár visszakapja az Unió más tagállamában vásárolt termék után megfizetett áfát. Mivel a jogszabály csak a csatlakozást követően beszerzett termékek adó-visszatérítését szünteti meg, a visszatérítés lehetősége fennáll a 2004. április 30-ig más tagállamban vásárolt, és onnan április 30-áig kivitt termékekre. A nem uniós tagállamok állampolgárai számára a hazai vásárlások utáni áfa-visszatérítés hatályban marad.